Tlačová správa - 16. máj 2013 Ďeň kože

16.05.2013 07:47

Aj ľudia s kožným ochorením potrebujú naše dotyky

Iba málo z nás patrí medzi šťastlivcov, ktorí sa počas svojho života nestretli s nejakým kožným ochorením. Objavujú sa často už na jemnej koži novorodencov a neraz nás sprevádzajú až do vysokého veku. Akné, ekzémy, psoriáza či rôzne dermatitídy sú len zlomkom toho, čo môže kožu, náš najväčší telesný orgán, postihnúť počas života. Ľuďom s kožnými ochoreniami sa nemusíme vyhýbať. Práve oni potrebujú naše dotyky a objatia viac ako ktokoľvek iný. To je i hlavná myšlienka Dňa kože – dňa dotykov, ktorý každoročne pripadá na 16. mája.

S prichádzajúcim letom nás slnko pomaly núti vyzliekať si dlhé rukávy či nohavice.  Pre väčšinu z nás je úplne prirodzené bez problémov odhaľovať niektoré časti tela, no pre ľudí s kožnými ochoreniami sa začína psychicky náročné obdobie, kedy sa s nepríjemnými pohľadmi druhých a posmechom musia vyrovnávať o čosi viac ako počas roka.

Dotyk je najjednoduchším no i najkrajším prejavom spolupatričnosti, pochopenia, ale i lásky a ľudskej blízkosti. Nepríjemne a odpudivo vyzerajúce kožné ochorenia však často oberajú o tieto jedinečné pocity. Dotyky spájajú a pocit šťastia potrebujú aj tí, ktorých koža nie je dokonalá.

Mnohé kožné ochorenia pôsobia na prvý pohľad nepríjemne a odpudivo no napriek tomu nie sú ich nositelia pre svoje okolie nebezpeční. Málokto si uvedomuje, aké náročné je s takýmto problémom žiť a psychicky sa s ním vyrovnať. Nepríjemné pohľady ľudí, ale i neprimerané reakcie okolia neprispievajú k sebavedomiu chorého. Odráža sa to na jeho  spoločenskom, partnerskom ale i pracovnom živote.

Koža je bezpochyby jedným z najviac namáhaných orgánov ľudského tela. Vďaka jej zložitej skladbe funguje ako ochranný štít pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Ak je tento štít poškodený, jej ochranná funkcia sa oslabuje. Preto by sme mali svojej koži venovať pozornosť, ktorú si zaslúži. Správna životospráva je základom pre udržanie jej zdravia. Prvoradá je výživa zvnútra v podobe dostatočného príjmu vitamínov, minerálov či vody, návšteva odborníka, no nezanedbateľná je i starostlivosť z vonka vo forme starostlivo vybraných kozmetických prípravkov, ktoré kožu chránia a hydratujú. Necitlivé zásahy do kože v podobe nadmerného slnenia či čoraz populárnejších tetovaní môžu byť spúšťačom ochorení, ktoré vedia znepríjemniť život pacienta i na niekoľko rokov.

Tohtoročnou témou Dňa kože je akné. Akné je najčastejším ochorením puberty, postihuje prakticky 100 % mladých ľudí. V tomto období sa začínajú hormonálne zmeny, ktorá spôsobujú nadmernú tvorbu mazu na koži.  Akné postihuje rovnako obe pohlavia, pričom u  dievčat sa prejavujú skôr než u chlapcov, ktorí sú ale  postihnutí ťažšími formami ochorenia. Prejavy akné miznú okolo 20. roku života, niekedy pretrvávajú až do neskorého dospelého veku.

Čo je akné a ako vzniká?

Akné (lat. acne) je jedno z najčastejších chronických ochorení kože a najčastejšie kožné ochorenie
v puberte.

Akné vzniká v dôsledku uzatvorenia vývodov mazových žliaz, čo následne vedie k ich zápalu. Stagnácia sekrétu mazových žliaz má za následok ich poškodenie a vznik hlbokého zápalu, ktorého výsledkom je jazvenie. Stav zhoršuje aj prítomnosť roztočov, kvasiniek a baktérií.  Zdroj:  https://sk.wikipedia.org/wiki/Akn%C3%A9)

Akné je kožné ochorenie mazovej žľazy a vlasových folikúl, čo je zvyčajne zapríčinené hormonálnou nerovnováhou v organizme. Nadmernou tvorbou mazu dochádza k upchatiu vývodu žľazy, kde sa utvorí  rohovinová zátka, ktorá maz neprepúšťa. Zápalovú reakciu na pleti vyvolá neustály tlak mazu a zvýšené množenie baktérií. Neliečené akné môže už vo svojich prvých ľahších fázach prerásť do ťažkého štádia cystického akné. V tomto prípade vznikajú pod kožou cysty, ktoré sú naplnené patologickou hmotou. Následkom akné môžu vznikať hlboké jazvy, ktoré sa len veľmi ťažko odstraňujú.Zdroj:https://www.avera.sk/co-je-akne-70/

Prejavy akné

Akné sa najviac vyskytuje na tvári, prednej časti hrudníka a chrbte, kde je najviac mazových žliaz. Prejavuje sa tzv. uhrami, ktoré môžu byť otvorené s čiernou hlavičkou, uzatvorené alebo „mikrouhry“, ktoré na koži nevidíme. Na tvári a iných náchylných častiach tela sa však môžu tvoriť aj zapálené červené vyrážky a hnisavé vyrážky. Keď je zápal veľmi silný, vznikajú zapálené hrbolčeky červenofialovej farby, ktoré môžu byť bolestivé a nepekne vyzerajúce. (Zdroj: https://najmama.aktuality.sk/clanok/223684/akne-problem-nielen-vnpuberte/)

Príčiny vzniku  akné:

• dedičnosť – náchylnosť k vzniku akné je u rodinných príslušníkov podobná.
  • hormonálna aktivita – menštruácia, tehotenstvo, obdobie puberty. Počas puberty dochádza k zvýšenej produkcii mužských hormónov – androgénov, čo spôsobuje zväčšenie mazových žliaz, ktoré následne produkujú viac mazu
  • stres – dochádza k zvýšenej tvorbe adrenalínu
  • podráždenie kože
  • baktérie v póroch