Deň objatí 2018 v Bratislave

20.06.2018 13:03

Objatie pre psoriatikov je dôležité

Deň objatí 2018 v Bratislave

Je dokázané, že bežný človek potrebuje denne aspoň štyri objatia, aby sa cítil šťastný. Psoriatik ich potrebuje až dvojnásobok. Prečo práve objatie? Objatie je veľmi silný, upokojujúci nástroj pôsobiaci proti strachu. Objatie chýba ľuďom postihnutým kožnou chorobou neporovnateľne viac, ako zdravým ľuďom, pretože často pôsobia na okolie nepekne až odpudzujúco, čo samozrejme pôsobí aj na jeho psychiku.

Preto Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR a občianske združenie Bodkáčik chcú spoločne povedomie o chorobe na Slovensku zvýšiť prostredníctvom aktivít Deň kože - deň dotykov, Svetový deň psoriázy a napokon aj Deň objatí, ktorý sa uskutoční v centre Bratislavy už 27. júna 2018 o 15.00 hod. na Poštovej ulici v Bratislave. Toto edukačné podujatie má za úlohu zistiť, ako reagujú ľudia, keď majú objať človeka trpiaceho psoriázou.

Kožné ochorenia, medzi ktoré patrí aj psoriáza, výrazne ovplyvňujú život postihnutého pacienta. Predstavujú zdravotný, ale aj spoločenský problém, a to najmä preto, že sa vyskytujú na viditeľných miestach na ľudskom tele. Aj keď ide o nevyliečiteľné dedičné ochorenie, jej nepekné prejavy na koži budia dojem, že ide aj o ochorenie nákazlivé. A to nie je pravda.

Život psoriatika je ťažký

Psoriáza je autoimunitné kožné ochorenie, ktoré je pravdepodobne najfrekventovanejším kožným ochorením v súčasnosti, postihujúcim viac ako 125 miliónov ľudí na svete. Život psoriatika nie je vôbec ľahký. Ide o život v koži, ktorá svrbí, dokonca niekedy aj bolí, vyzerá odpudzujúco. Neraz aj zapácha, a to z mastí, ktoré musia psoriatici užívať aj niekoľkokrát za deň. Užívanie liekov na psoriázu môže mať taktiež nepríjemné vedľajšie účinky. Všetky tieto skutočnosti spôsobujú to, že psoriatici sú často izolovaní zo spoločnosti, trpia pocitmi menejcennosti, depresiou, a to práve kvôli nepochopeniu okolia, diskriminácii a predsudkom.

Psoriáza na Slovensku

Psoriáza je rozšíreným ochorením aj na Slovensku, kde je evidovaných viac ako 200-tisíc pacientov, no odhaduje sa, že u 2/3 ľudí ešte psoriáza nebola ani diagnostikovaná. Diagnostika a správna liečba tohto nepríjemného ochorenia je však pre pacienta a zlepšenie jeho stavu kľúčová.K metódam liečby patrí fototerapia, lokálne lieky, biologická liečba, ale aj vhodne nastavená tabletková liečba. Psoriatikom sa pre zlepšenie stavu odporúča aj pobyt pri mori. Aby bola pacientovi nastavená vodná liečba, musí absolvovať sériu vyšetrení. Preto by mal navštíviť dermatologické pracovisko, alebo priamo niektoré zo špecializovaných dermacentier po Slovensku, ktorých zoznam nájdete tu: https://www.vzoprisapsoriaze.sk/#najdiDermatologa. Disciplinovanosť a spolupráca pacienta sú pre zlepšenie stavu psoriatika veľmi dôležité.

Viac informácií nájdete na:

www.vzoprisapsoriaze.sk

www.spae.sk

www.bodkacik.sk