Turistika a koncert

12.12.2015 13:56

Humenčania sa v dňoch 1. a 2. augusta 2015 zúčastnili víkendového pobytu v NP Poloniny. Našim cieľom bola najvýchodnejšia obec Slovenska – Nová Sedlica, ktorá je východiskom pre návštevu Polonín. Po ubytovaní v penzione Kremenec sme sa vybrali na túru do Stužického pralesa, ktorý je zapísaný do
Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Počasie bolo nádherné, tak sme sa s elánom pustili zdolávať krásne Poloniny. Sprievodcom nám bola kamarátka Anička, rodená Novosedličanka, a tak sme sa úplne spoľahli na jej znalosti miestneho terénu. Ani sme netušili, akú náročnú cestu máme pred sebou, ale príroda v NP a pralese stála za tú námahu. Aj keď väčšina z nás nebýva až tak ďaleko od Polonín, nikdy sme tam neboli. A že je ten kúsok našej krajiny naozaj krásny, svedčili o tom aj poznávacie značky áut z celého Slovenska aj zo zahraničia. Ani slovenským umelcom nie je táto lokalita celkom neznáma, stretli sme tu mladého herca, s ktorým sme sa hneď aj vyfotili. Po celodennej túre nám dobre padol domáci guláš a večerná opekačka pri potoku. Na druhý deň bol našim cieľom výstup na známu Rjabu skalu. Šliapať lesom, poriadne kopcovitým, bolo náročné, aj sme trošku zablúdili, ale nadmorská výška 1168 m bola dostatočným lákadlom. Na spiatočnej ceste sme sa ešte zastavili pri Medovej babe, drevenej soche vysokej 7 m, ktorá bola vyrazená a postavená na počesť ženy, ktorá sa tu vyše 25 rokov venovala včelárstvu. Najväčší obdiv si však zaslúžili naše dve malé turistky, 5-ročné Terezka a Charlottka, ktoré bez reptania s nami zdolávali vysoké kopce. Dva víkendové dni, bohužiaľ, nestačili na zdolanie najvyššieho kopca Polonín – Kremenca, kde sa stretávajú tri hranice, slovenská, poľská a ukrajinská, takže sa sem do krásneho kraja Rusínov určite ešte vrátime.

Koncert Lenky Filipovej. V októbri hosťovala v Humennom česká speváčka, šansoniérka, textárka a hudobná skladateľka Lenka Filipová. Jej koncert sa konal 18. októbra, na ktorom sa zúčastnili aj naši členovia. Vynikajúci umelecký zážitok charizmatickej speváčky ešte umocnila autogramiáda a spoločná fotografia.

Zobínová Marta