Psoriáza a jej spoločníci

12.06.2013 14:02

Psoriáza a jej spoločníci

Psoriáza je v súčasnosti chápaná ako chronické kožné zápalové ochorenie autoimunitného charakteru, ktorým trpí 2 – 5 % európskej populácie. Na Slovensku máme podľa tohto odhadu 75 000 až 100 000 psoriatikov. Zápal pri psoriáze tvorí spoločný základ aj pre iné závažné ochorenia, ktoré treba brať do úvahy už pri nastavovaní liečby.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lekári varujú pred zanedbávaním tejto nepríjemnej choroby. 15 až 25 % pacientov so psoriázou trpí jej stredne ťažkou až ťažkou formou, ktorá vyžaduje systémovú medikamentóznu liečbu. Prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., prednostka Dermatovenerologickej kliniky LF UK a UN v Bratislave hovorí: „práve ťažká forma so sebou nesie až 50 % vyššie riziko úmrtnosti ako u pacientov s miernou formou.“ Jedným z rizikových faktorov sú srdcovo-cievne ochorenia, pričom u pacientov so psoriázou sa eviduje o 8 % viac úmrtí z tohto dôvodu ako u bežnej populácie. Títo pacienti taktiež zomierajú o 3,5 až 4,4 roka skôr ako srdcovo-cievni pacienti bez psoriázy.

Zápalové ochorenia, ktoré sa sledujú spolu so psoriázou sú artritída, Crohnova choroba, metabolický syndróm, diabetes, ateroskleróza. V súčasnosti sa ostro sleduje aj obezita, ochorenia pečene, pľúc a fajčenie. Ďalším častým sprievodným javom psoriázy sú depresívne stavy, úvahy o samovražde (až 10 % mladých pacientov!) ako aj alkoholizmus. Šimaljaková dodáva: „psoriáza dokáže strpčovať aj každodenný život. Má negatívny dopad na spánok, partnerský vzťah alebo uplatnenie v práci.“

Liečba psoriázy je rozlíšená podľa formy závažnosti ochorenia. Každý stupeň od najmiernejšieho postihnutia je možné liečiť lokálne – premasťovaním pokožky. Pokiaľ ochorenie nereaguje dostatočne, pristupuje sa k fototerapii. U ťažších foriem sa prechádza na tabletkovú liečbu klasickými antipsoriatikami. „Momentálne stojí na vrchole liečby – biologická liečba. Táto liečba svojím presným zacielením na molekulovej úrovni minimalizuje nežiaduce účinky,“ dopĺňa profesorka Šimaljaková.

Psoriatici sa o svojej chorobe môžu dozvedieť veľa informácii pri konzultáciách v odborných ambulanciách. Ďalšie odpovede na svoje otázky, môžu získať aj na internetovej stránke www.bezpsoriazy.sk. Webovú poradňu vedú skúsení lekári, ktorí sa riadia prísnymi kritériami: odbornosť, nezávislosť, rýchlosť odpovedí (do 24 hodín). V archíve stránky si môžete prečítať prehľadne zatriedené zodpovedané otázky.

 

 

Zdroj:  aktuality.sk 14.05.2013, 17:07 Bratislava Reklamný článok

Link na článok:  https://www.aktuality.sk/clanok/228705/psoriaza-a-jej-spolocnici/